miercuri, 22 iulie 2009

3 ianuarie 2006. Scriitorul Cezar Ivănescu agresat şi umplut de sânge de trei indivizi, în centrul capitalei

Domnule Comandant

Subsemnatul Cezar Ivănescu, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Consiliului USR, director al Editurii „Junimea“ din Iaşi, Bd. Carol I, nr. 3-5, decorat cu Ordinul „Steaua României“ în gradul de Comandor, domiciliat în Bucureşti, str. Silvestru, nr. 50, sector 2, vă aduc la cunoştinţă următoarele...

Marţi, 3.01.2006, în jurul orei 16:00, întorcându-mă spre casă după ce îmi făcusem cumpărăturile zilnice în piaţa „Gemeni“, am fost atacat, lovit în faţă şi jefuit de borseta pe care o purtam atârnată de gât, chiar în faţa porţii curţii mele din Silvestru, 50. Borseta conţinea acte (buletin de identitate şi mai multe legitimaţii), trei rânduri de chei (de la Editura „Junimea“ din Iaşi, de la apartamentul din Iaşi în care locuiesc şi de la casa din Silvestru, 50) şi bani (600.000-700.000 lei vechi).

Am anunţat Secţia 6 de Poliţie în seara de marţi, 3.01.2006, care a răspuns cu promptitudine la apelul nostru, am luat legătura cu Poliţia, Secţia 6, miercuri 4.01.2006, şi depun această plângere solicitând derularea unei anchete.

Cu toată stima
Cezar Ivănescu
6.01.2006

D-Sale d-lui Comandant al Secţiei 6 de Poliţie, Bucureşti



Câteva amănunte


În după-amiaza zilei de 3 ianuarie 2006, Cezar Ivănescu a fost agresat cu violenţă chiar în faţa porţii casei sale, de trei persoane. Atacatorii păreau a fi foarte bine organizaţi. În timp ce unul dintre indivizi supraveghea bulevardul Dacia şi strada Silvestru, intrând în vorbă chiar şi cu scriitorul solicitându-i amănunte despre orarul farmaciei situate alături, la adresa Dacia 136, ceilalţi doi l-au atacat direct în faţă, lovindu-l cu violenţă, tăindu-i şi sustrăgându-i borseta pe care o purta atârnată la gât. Loviturile au continuat chiar şi după producerea jafului.

Agresiunea se producea în centrul Bucureştiului în jurul orei 16, pe strada Silvestru, la aproximativ 5 metri de bulevardul Dacia. Cezar Ivănescu a reuşit să fugă în bulevard şi să se urce într-un taxi. Dacă motivaţia atacului ar fi fost doar jaful atunci, probabil, agresorii ar fi încercat să îi sustragă şi telefonul mobil aflat la vedere şi nu ar riscat inutil prelungind incidentul şi irosind timpul într-o acţiune care s-ar fi putut încheia dramatic cu moartea unui om (Cezar Ivănescu încerca să descuie uşa porţii în momentul în care a fost atacat şi în urma loviturilor dure s-ar fi putut dezechilibra şi lovi grav la cap. Scriitorul, îmbrăcat modest, cu o geacă albastră din fâş şi având o geantă cu diverse cumpărături, nu a opus rezistenţă şi nu a ripostat în niciun mod).

Ulterior, la sediul Secţiei 6, scriitorul Cezar Ivănescu a vizualizat multiple fotografii cu diverşi indivizi, printre aceste imagini însă neregăsindu-se niciuna cu agresorii săi, cei trei, se pare, nefigurând în baza de date a Poliţiei.


















Cezar Ivănescu, ultima înregistrare video, Tirana, 15 aprilie 2008