joi, 28 mai 2009

Memoriu adresat Domniei Sale domnului Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii. La Bacău membrii Colegiului Medicilor sfidează legea!


Domniei Sale Domnului Raed Arafat
Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii


Subsemnata Clara Lucia Aruştei /.../:

Vă aduc la cunoştinţă cazul scriitorului Cezar Ivănescu, membru în Consiliul Uniunii Scriitorilor din Romania, director al Editurii Junimea din Iaşi şi Comandor al Ordinului Steaua României, care şi-a pierdut viaţa ca urmare a unei intervenţii minore şi programate de hemoroizi efectuate la Clinica Palade din Bacău.

În numele dreptului la adevăr şi al memoriei acestei mari personalităţi a culturii române vă cer sprijinul în această problemă extrem de gravă care vizează atât medicina românească cât şi cultura română.

În fapt, pe data de 24 aprilie 2008 Cezar Ivănescu a încetat din viaţă în condiţii care în mare au fost făcute publice. Însă, nici acum, la un an de la derularea acestei drame, nu avem nicio informaţie despre intervenţia la care a fost supus scriitorul (ora, durata, tipul anesteziei, amploarea intervenţiei, protocolul complet operator, echipa medicală, în ce a constat pregătirea preoperatorie, dacă au fost luate măsurile de prevenire a unei posibile embolii, dacă intervenţia chiar a avut loc, cum a fost pus diagnosticul de cardiopatie ischemică cronică nedureroasă în decursul unei singure zile şi în absenţa oricăror investigaţii, dacă într-adevăr un medic a pus acest diagnostic atunci care este numele si parafa acestuia etc.). Menţionez că intervenţia a fost efectuată de medic dr. Vasile Palade în data de 22 aprilie 2008 (Clinica Palade, str. Erou Ciprian Pintea nr. 21).

La Colegiul Medicilor din Bacău sunt depuse trei reclamaţii care solicită elucidarea acestui grav caz (una depusă de mine, o alta semnată de unchiul meu, prof. Dr. Dumitru Ivănescu şi o a treia, din Israel, pe numele Lucreţia Berzintu).

Vă mărturisesc că nu aş fi făcut acest demers dacă la întrevederea din data de 28 aprilie a.c., de la Colegiul Medicilor din Bacău, nu aş fi întâmpinat o atitudine care, în ciuda aparenţei binevoitoare, sfidează legea în mod aberant şi de natură a ne alimenta suplimentar suspiciunile. În fapt, la Colegiul Medicilor Bacău ne-a fost refuzată chiar şi eliberarea, în copie xerox, a concluziilor raportului necropsiei, pe motiv ca acestea sunt secrete şi că au sosit la sediul Colegiului în condiţii de maximă securitate însoţite de „mascaţi“ şi sigilate, şi că pur şi simplu nu mi le pot da pentru ca domniile-lor au promis că vor păstra cu sfinţenie informaţiile.

Consider că în cazul morţii scriitorului Cezar Ivănescu evenimentele au luat o turnură şocantă, ilegalităţile făţişe sfidând şi post-mortem imaginea acestui mare scriitor român, motiv pentru care încă o dată vă cer sprijinul în clarificarea condiţiilor în care a survenit acest deces şi, de asemenea, în tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi de această moarte.

Aceste clarificări sunt deosebit de importante atât pentru restabilirea adevărului cât şi pentru evitarea, măcar în viitor, a altor asemenea drame, pentru că, în primul rând, pacientul este un Om şi pentru că cel mai important drept al său este dreptul la viaţă.

Anezex prezentei solicitări si reclamaţia depusă la Colegiul Medicilor.

Cu deosebită consideraţie,
Clara Aruştei

Bucureşti, 5 mai 2009

Cezar Ivănescu, ultima înregistrare video, Tirana, 15 aprilie 2008